הזית

עץ הזית התגלה כצמח בר לפני אלפי שנים ותורבת לפני כ 5000 שנה בסוריה, כיום יש כ 40 מינים של עצים בעלי פרי. הזית נפוץ בהרבה מדינות ורוב חלקיו ניתנים לשימוש למאכל, להסקה ולייצור שמן ולרפואה. עונת הפריחה והלבלוב היא באביב וקטיפת הפרי, המסיק בסתיו.

כמה מהזנים הגדלים בארץ

  • סורי – אחד הזנים העמידים לתנאים קיצוניים, הנפוץ ביותר במזרח התיכון והנפוץ ביותר למאכל בישראל.
  • נבאלי– פותח בישראל, דומה לסורי ומתאים בעיקר להכנת שמן.
  • מעלות – מתאים רק להכנת שמן ופותח במכון הוולקני.
  • ברנע – פותח בישראל ופירותיו מתאימים להפקת שמן זית ולמאכל. זכה להצלחה גם בארצות אחרות.
  • מנזנילו – מקורו בקליפורניה, נמצא גם בארצנו, בעל פירות עגולים ומלאים לכן נפוץ להפקת שמן זית.
  • פיקואל– הגיע מספרד, בעיקרון ידוע כעץ שלא משתלם לגידול בגלל תנובתו הדלה אבל בישראל הוא מצליח ותנובתו טובה, מתאים למאכל ולשמן.

גידול עץ הזית

הזית מעדיף אדמה יבשה, כבדה ומנוקזת אך הוא מאוד עמיד ויכול להתאקלם ברוב תנאי השטח. זנים מסוימים כמו הסורי יוכל לשרוד גם בתנאים קיצוניים של חום וקור אך אז תנובתו תהיה קטנה יותר. עץ הזית מסוגל לגדול בטבע ללא מגע יד אדם, שורשיו מאפשרים לו לשרוד בין הגשמים ללא השקיה נוספת אלא אם מעבירים אותו ממקומו ואז הוא יצטרך השקיה לצורך התאקלמות.

גיזום מומלץ לאחר המסיק, הוא מונע התפתחות של מזיקים, מסייע בהפחתת הלחות ויחד עם זה עוזר לעץ לפתח ענפים חדשים ופירות חסינים ובריאים יותר.

את האדמה סביב העץ כדאי לשמור יבשה, לגזום את הצמחייה סביבו ולא לשתול במרחק הקרוב מ20 ס"מ כדי למנוע הצטברות של לחות.

שמן זית

שמן זית טוב ובריא נעשה בכבישה קרה. בתהליך זה חמיצות השמן לא תעלה על 0.8%.

כדי לדעת אם השמן הוא באיכות גבוהה ישנן כמה בדיקות שניתן לעשות:

  • לשים קצת שמן בצנצנת זכוכית ולהכניס למקרר למשך מספר שעות אם יתגבש סימן שהוא מאיכות טובה.
  • בחימום במחבת שמן זית מאיכות טובה לא יבעבע יעלה קצף או עשן, שמן שאינו עומד במבחן המחבת הינו מהול במים או בשמנים אחרים.
  • המחיר- שמן זית שמחירו נמוך (פחות מ 40 ₪ ) איכותו תלויה בספק.

תכונות בריאותיות

לעץ הזית נודעות תכונות מרפאות רבות וניתן להשתמש ברוב חלקיו של העץ, הנה שתי דוגמאות:

  • השמן – נחשב לאחד השמנים הבריאים ביותר שיש. הפקתו בכבישה קרה שומרת על הרכבו התזונתי. שמן הזית מורכב ברובו מחומצת שומן אולאית שהיא חומצת שומן חד בלתי רוויה התורמת להפחתת הכולסטרול "הרע", שמירה על בריאות כלי הדם והלב. בנוסף, שמן הזית עשיר בנוגדי חמצון השומרים על בריאות התאים בגוף.
  • עלי הזית– מיצוי העלים או הכנת תה (על אופן השימוש כדאי להתייעץ עם מומחה תזונה שמבין) מסייע בהפחתת רמות הכולסטרול, שומנים וסוכר בדם, מחזק תהליכי עיכול וספיגה, מוריד לחץ דם, מרגיע ובנוסף אנטי ויראלי, אנטי פטרייתי, אנטי בקטריאלי.

מתכון פשוט להכנת זיתים כבושים >