גידול ירקות חורף

הימים מתקצרים ומתקררים, גשמים ראשונים יורדים וזה הזמן להכנת גינת החורף. חידוש הערוגות הקיימות, דישון, זריעה ושתילה. אם מכינים ערוגות חדשות חשוב למקם אותן במקום שטוף שמש- לפחות 6 שעות שמש ביום ושיהיה ניקוז טוב לקרקע.

הכנת הקרקע

מנקים את השטח מעשבים. עדיף עם הידיים, כבר  לא כל כך חם וזו הזדמנות מעולה להתחבר לאדמה ולעשות קצת עבודה אישית כמו לנקש "עשבים שוטים" גם מתוכנו עם כל עשב שמוציאים מהקרקע.

מתחחים את האדמה בעזרת קלשון לעומק 20 ס"מ כדי שיהיה לשורשים אדמה מאווררת לשגשג בה, לאחר מכן, מפזרים את הקומפוסט, לכל מטר מרובע לפחות 10 ליטר ומצניעים אותו באדמה, מיישרים את הקרקע בעזרת מגרפה ומניחים את צינורות ההשקיה. צינור טפטפות כל 30 ס"מ יתאים להשקיה של רוב הגידולים. לפני השתילה נדאג שהקרקע תהיה לחה אך לא בוצית.

שתילה וזריעה

כדאי לתכנן לפני השתילה את מיקום הצמחים: צמחים גבוהים כמו ברוקולי ,כרובית נשתול בצד הצפוני ואת הנמוכים כמו חסה, כרוב, קולרבי, שומר נשתול בצד הדרומי כך ייהנו כולם משעות שמש מקסימליות.

ירקות שעדיף לזרוע: גזר, צנון, צנונית, אפונה, סלרי עלים ושורש, לפת, סלק

ירקות שעדיף לשתול: כרוב, כרובית, ברוקולי, חסה, שומר, קולרבי

אפשר גם וגם (תלוי כמה מהר רוצים שיצמחו): רוקט, מנגולד, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, תרד

עוד שני גידולים מומלצים:

בנוסף לגידולים הסטנדרטים יש פה עוד שניים שאפשר לשתול בעונה זו וכדאי להשקיע גם בהם

  • שום – את השום מגדלים משיני שום, כל שן הופכת לראש. לא לקנות את השום הסיני המנופח כאלה שמוכרים ברביעיות אלא שום ישראלי. זורעים כל שן עם השפיץ למעלה.

במרווחים של 10 ס"מ ועומק של כ 5ס"מ. אפשר לשתול את השום גם מסביב לערוגה בשוליים, הם לא חייבים את הטפטוף צמוד.

השום יהיה מוכן באביב כשהעלים מתחילים להתייבש עוקרים הכול מהאדמה.

מאגדים בקבוצות ותולים לייבוש. השום יכול להחזיק מעמד תקופה ארוכה אם שומרים אותו בתנאים חשוכים ויבשים.

  • תפוח אדמה – הזרעים הם התפוחים עצמם, מכל אחד יוצאים רבים. את תפוח האדמה אפשר לחתוך למספר חלקים, חשוב לוודא שבכל חלק תהיה לפחות "עין" אחת. (אלה הן הבליטות על גבי התפוח). תפוח האדמה אוהב אדמה פריכה ויהיה לו קשה לגדול בקרקע מהודקת ודחוסה.

שותלים בעומק 5ס"מ ובמרווחים של 40ס"מ. לא להשקות הרבה כדי למנוע ריקבון.

התפו"א מוכן לאחר כ 4 חודשים כשהעלים מתייבשים.

מרחקי שתילה וזריעה וזמנים לקטיף

הירק

משפחה

מרווח בין השתילים

מרווח בין השורות

ימי גידול מזריעה עד התחלת ניבה

הערות

אפונה (מטפס)

הפרפרניים

10 ס"מ

50-60 ס"מ

כחודשיים

רצוי להשרות את הזרעים במים למשך 10 שעות לפני ההנבטה

בצל ירוק

שושניים

10-15 ס"מ

20 ס"מ

חודש עד חודשיים

ניתן לקטוף עלים בודדים בלבד

חסה – זנים שונים

מורכבים

25 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

חשובה השקיה סדירה

כרוב אדום / לבן

מצליבים

30 ס"מ

50 ס"מ

כשלושה חודשים

ברוקולי

מצליבים

30 ס"מ

50 ס"מ

כשלושה חודשים

ניתן לקטוף מספר פעמים

כרובית

מצליבים

40-50 ס"מ

60 ס"מ

כשלושה חודשים

סלק אדום

סלקיים

20 ס"מ

כחודשיים

מנגולד

סלקיים

30 ס"מ

50 ס"מ

כחודשיים

ניתן לקטוף מספר פעמים

סלרי עלים

סוככיים

15 ס"מ

60 ס"מ

כשלושה חודשים

שומר

סוככיים

20 ס"מ

40 ס"מ

כשלושה חודשים

קולרבי ירוק

מצליבים

20 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

מומלץ לקטוף כשהצמח צעיר

תות שדה

ורדיים

25 ס"מ

30 ס"מ

כחודשיים

מומלץ לחפות את פני הקרקע

צנונית

מצליבים

5 ס"מ

20 ס"מ

כחודש וחצי

גזר

סוככיים

5 ס"מ

30 ס"מ

כארבעה חודשים מזריעה

פטרוזיליה

סוככיים

20 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

ניתן לקטוף מספר פעמים

כוסברה

סוככיים

20 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

ניתן לקטוף מספר פעמים

שמיר

סוככיים

20 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

ניתן לקטוף מספר פעמים

רוקט

מצליבים

20 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

ניתן לקטוף מספר פעמים

תרד

סלקיים

20 ס"מ

40 ס"מ

כחודשיים

ניתן לקטוף מספר פעמים