בצלים ופקעות

אל פרחי הבצל והפקעות מתייחסים כאל צמחים חד שנתיים, זמן השתילה הוא בדרך כלל בסתיו, רובם יגדלו כמעט בכל סוגי אדמה, גינות, אדניות או עציצים בגודל המתאים, הם ישגשגו טוב יותר באדמה מנוקזת היטב ומזובלת בדשן או זבל אורגני. יש להימנע ממים עומדים שיגרמו ריקבון לפקעות.

שתילת פקעות ובצלים

ישנן שתי שיטות עיקריות ויעילות לשתילה בגינת נוי ובבית.

הראשונה, בה חופרים גומחות שגודלן יהיה בערך כפולה מקוטר הפקעת במקומות שנבחרו ושותלים את הפקעת או הבצל. לשים לב שלא יהיו כיסי אויר בתחתית הגומחה כך שבסיס הפקעת יהיה במגע מלא עם הקרקע.

השיטה השנייה טובה אם רוצים לשתול כמות גדולה של פקעות בפחות עבודה, מהשטח המיועד מגרדים שכבה של כ 7 ס"מ, ממקמים את הפקעות ומפזרים עליהן את האדמה בצורה אחידה.

בפקעות עונתיות כדאי להשאיר את הקצה מחוץ לאדמה כך היא תינבט ותצמח מהר יותר, פקעת אשר נטועה עמוק לא תיחשף לאור ותינבט מאחור יותר.

השקיה

הסתיו היא תקופת הגידול הראשונית של הפקעות, תקופה לא יציבה מבחינת משקעים ואקלים. יש להקפיד על קרקע לחה לאחר השתילה. בתקופת הגידול כשהעלווה מפותחת וירוקה יש להשקות בהתאם לצורך.

מיקומים אפשריים לשתילת הפקעות

אפשר לשתול את הפקעות בשילוב עם צמחים שונים כאשר ישנו מרווח מספיק בין השתילים. יש מיני צמחים נשירים בתקופת האביב ורוב הפקעות פורחות באביב כך ששילוב מתאים ביניהם יצור ערוגת פרחים ירוקה כל השנה.

שתילה של פקעות ובצלים שיצמחו בגבהים שונים יכולה לתת מראה של שיח פורח, למשל: פקעות של פרחים נמוכים כמו כלנית כרכום או רקפת יחד עם פקעות של פרחים גבוהים כמו סייפן, נרקיס, שושן צחור, יקינתון או אמריליס.

למסלעות יתאימו בצלים של פרחים קטנים יותר כגון פרזיות, איקסיות, כרכומים, חלמוניות או כובע הנזיר.

 

אפשר לשתול גם במרפסת בתוך באדניות ועציצים שיהיו עמוקים דיים להכיל את הפקעות והבצלים, איריסים, כלניות, נוריות או צבעונים יתאימו לכך.

במקומות מוצלים אפשר לשתול פקעות כמו: יקינתון, נרקיס, כרכום ואת רוב השושנים שישגשגו גם בצל. פה חשוב לזכור לא להרבות בדישון האדמה.

כדאי לברר מהן דרישות האור לגבי כל אחד מהסוגים שנבחרו.

אחסון וטיפול בפקעות והבצלים לפני השתילה

כדי שהפריחה תהיה מיטבית חשוב לאחסן במקום מאוורר ויבש. אין להכניס פקעות או בצלים לשקיות ניילון. מלבד היקינטון, הכרכום והצבעוני אין צורך לקרר את הבצלים לפני השתילה, אותם יש לקרר ב- 5 מעלות כ- 6 שבועות.

אצל נוריות וכלניות יש צורך להשרות במים  כ-12 שעות לפני השתילה ולשתול מיד.